Tavuk Gribi Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Tavuk Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Tavuk gribi, avian influenza, toplumumuzda tavuk vebası ya da kuş gribi olarak da bilinmektedir. İnfluenza A grubu virüslerin sebep olduğu, kanatlı hayvanlarda solunum sistemi ve sinir sistemine ait belirtilerle beraber yüksek morbidite ve mortalite hızı ile takip eden, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Beklenmedik anda çok büyük kayıplara sebebiyet verebilmektedir.

Hastalığın virüsünün doğal taşıyıcısı olan göçmen su kuşlarının, özellikle yaban ördeklerinin olduğu söylenmektedir. Virüs taşıyıcıları enfeksiyona dayanıklıdır; fakat diğer kuşlar duyarlıdır. Evcil kanatlı hayvanlardan tavuklar ve hindiler hastalığa oldukça hassas olup, bu hayvanlarda hızlı bir şekilde ölümlerle seyreden epidemiler olarak ortaya çıkmaktadır.

Virüsün hava yolu ile taşınması birkaç kilometre ile sınırlanmaktadır ve virüsü taşıyan hastalıklı böcekler, kan emen sinekler ve kemiriciler yoluyla enfekte hayvanlardan hassas olan hayvanlara mekanik olarak geçebilmektedir. Kuluçka dönemi birkaç saat ile 2 veya 3 gün arasında değişebilmektedir. Bu hastalığın iki bulaşma şekli mevcuttur:

Horizantal Bulaşma: Bu bulaşma biçiminin diğer bir adı yatay bulaşmadır. Yani bu rahatsızlık bir hayvandan diğerine bulaşır. Türler arasında olan bulaşmadır. Fazlaca rastlanan bir bulaşma biçimidir.

Vertikal Bulaşma: Bu bulaşma biçiminin diğer adı dikey bulaşmadır. Bu bulaşma da hasta olan tavuktan yumurta vasıtası ile civcivine bulaşır. Fakat kesin bir delili bulunmamaktadır.

Kuș Gribinin Hayvana Bulașma Yolları

Hastalık virüsünü taşıyan göç eden su kuşlarının (yaban ördeği, yaban kazı vb.) salyalarıyla, burun akıntısı ve dışkılarıyla direkt temas durumlarında virüs bulaşabilir. Bu salgıların yayıldığı yüzeylerde kirletilen yüzeyle çıplak temas sağlanması da virüsün bulaşma yollarından biridir.

Kuș Gribinin Belirtileri Nelerdir?

  • Ağır geçirilen depresyon gözlenmesi
  • Azalan günlük aktivitelerin olması
  • Yenilen yemde azalma eğilimi saptanması
  • Bir araya toplanma hali
  • Tüylerde düzensizlik gözlenmesi
  • Baş ve yüz kısmında görülen ödem şikâyeti
  • Tüy bulunmayan deride siyanoz olması
Solunum Sistemi Belirtileri: Öksürme, aksırık, burunda oluşan akıntı, solunum sırasında sesin belirginleşmesi, gözün normalden daha çok yaşarması.

Sinirsel Bozukluklar: Yumurta veriminde normale göre azalma ve ishal.

Belirtilere rastlandığında yetkililere haber verilmelidir. İnsanlarda da görülebilen kuş gribinin belirtileri ise ateş yükselmesi, öksürük olması, boğaz ağrısı hissedilmesi ve kas ağrıları yaşanması gibi normalde de görülen belirtilerdir. Ayrıca göz enfeksiyonları, zatürre ve solunum yollarında rastlanan ciddi rahatsızlıklar da görülebilir.

Kuș Gribinden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

  • Kuş gribinin yaygın olduğu dönemde çiğ yumurta tüketmemeye dikkat edilmelidir.
  • Canlı beslenilen hayvanlar alınmamalıdır.
  • Av ile yakalanan hayvan eti tüketilmemelidir.
  • Kanatlı hayvan etlerini yemeden önce en az 2 dakika 80 derece ve üzeri sıcaklıkta ısıl işlem görmelidir.
  • Eller sık sık sabun ve bol su ile dezenfekte edilmelidir.
  • Tavuk yetiştirme çiftliklerinde görev yapan yetkililer eldiven, önlük ve maske kullanmalıdır.
  • Yeterli ve dengeli beslenme hususunda dikkat gösterilmelidir.
  • Vitamin yönünden bol olan meyveler tüketilmelidir.
  • Ölen tavuklar yakılarak ya da derin açılan çukurlara dökülerek üzerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir. Avcılar ve tavuk yetiştiriciliği yapanlar bu konuda çok dikkatli olmalıdır.
Kuş gribi salgınının oluşması durumunda H5N1 adında kuş gribi virüsüne karşı etkili bir aşı bulunmamaktadır. Aynı zamanda virüsün mutasyon geçirme özelliği nedeniyle aşı hazırlanamamaktadır. Hastalıktan korunmak için antiviral ilaçlar alınmaktadır.

Ülkemizin coğrafi konumu ve iklim koşulları, virüsün barınması ve taşıyıcısı olan göçmen kuşlar için uygun olduğundan, her zaman bir risk söz konusudur.

Not: Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi bu rahatsızlığın da bulaşmamasının önlenmesi için yapılması gereken en önemli şey hijyen kurallarına uymaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

osman şentürk

30 Mayıs 2024 Perşembe

bukadar uzun uzun açıklamaya gerek yokkı...kısaca şundan kaynaklanır tedbırı şudur ılacı şudur ..ıkısaat okunan yazıdan bırşey anlaşılmıyor...tavukların bu vebadan korunması ıçın net olarak ılaç ısmı yazın uygulama şeklını yazın...örnegın bır lıtre suya şukadr koyunuz ıkı...enjeksıyon yapın...vede enjeksıyon nereden nasıl yapılmalı bunu yazın...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tavukların bu vebadan korunması için net olarak ilaç ismi ve uygulama şekli şöyledir: Tavukların aşılanması için "Newcastle Hastalığı Aşısı" kullanılabilir. Bu aşı, tavuklara enjeksiyon yoluyla veya içme suyuna katılarak verilebilir. Bir litre suya belirlenen dozda aşı karıştırılıp tavuklara verilebilir. Enjeksiyon yapılacaksa, enjeksiyonun genellikle tavukların göğüs kasına veya boyun altına uygulanması gerekir. Detaylı bilgi ve dozlaj için bir veteriner hekime başvurmanız önerilir.

soru

Sevket

18 Nisan 2024 Perşembe

Hocam benim gec ferikler siraynan gunde bir iki oluyo hirilti burun akintisi ve istahsilik var hangi ilaclar iyi gelir birbirine hastalik gecmemesi icin ne yapmaliyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sevket,

Öncelikle, bu tür belirtiler yaşıyorsanız bir doktora danışmanız en doğrusu olacaktır. Ancak genel olarak, burun akıntısı ve hırıltı gibi belirtiler için dekonjestanlar veya antihistaminikler kullanılabilir. İştahsızlık içinse hafif, besleyici gıdalar tercih edilebilir. Hastalığın yayılmasını önlemek için sık sık ellerinizi yıkamak, yüzeyleri dezenfekte etmek ve mümkünse maske kullanmak faydalı olacaktır. Bol sıvı tüketmek ve dinlenmek de iyileşme sürecini hızlandırabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Hüseyin

Benim civciv ler bir bir ölüyo ne diyeyim Allah rahmet eylesin

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Grip Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Grip Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Grip En Çabuk Nasıl Geçer?

Grip En Çabuk Nasıl Geçer?

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Grip Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Grip Ateş Yapar mı?

Grip Ateş Yapar mı?

Bebeklerde Grip ve Öksürük

Bebeklerde Grip ve Öksürük

Güncel

Mevsimsel Grip Belirtileri ve Tedavisi

Mevsimsel Grip Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Grip Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Grip Aşısı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Ender Saraç Grip Tedavisi

Ender Saraç Grip Tedavisi

Geçmeyen Grip Nedenleri?

Geçmeyen Grip Nedenleri?

Emziren Anne Grip Olursa Ne Yapmalı?

Emziren Anne Grip Olursa Ne Yapmalı?

Grip Kuluçka Süresi Grip Nasıl Bulaşır?

Grip Kuluçka Süresi Grip Nasıl Bulaşır?

Ağır Grip

Ağır Grip

Grip Tansiyonu Yükseltir mi?

Grip Tansiyonu Yükseltir mi?

İspanyol Gribi Belirtileri ve Tedavisi

İspanyol Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Grip Belirtileri ve Tedavisi

Grip Belirtileri ve Tedavisi

Grip Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Grip Kulak Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Yaz Gribine Ne İyi Gelir?

Yaz Gribine Ne İyi Gelir?