Grip İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Grip İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Grip Aşısı

Grip aşısı, özellikle kış aylarında yaygın olarak görülen grip hastalığından korunmak amacıyla yapılan bir aşıdır. İnsanların sağlıklı beslenmesi, düzenli egzersiz yapması, yeterince dinlenmesi ve sigara ile alkolden uzak durarak bağışıklık sistemini güçlendirmesi de gripten korunmaya yardımcı olur. Grip virüs kaynaklı olduğundan, antibiyotik tedavisine olumlu yanıt vermez. Bu nedenle herkese grip aşısı yapılması tavsiye edilebilir. Özellikle risk grubundaki kişilerin zamanında bu aşıyı yaptırması yararlı olabilir. Grip aşısı rutin olarak yapılan bir aşı olmasa da, çoğu ülkede korunma amacıyla ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Grip Aşısının İçeriği

Grip aşısı, inaktif yani ölü virüslerden oluşur. Uygulaması her yıl tek doz şeklinde yapılmaktadır. Grip virüsü her yıl farklılaştığından, her yıl başka bir virüsün etkisiyle grip hastalığı görülür. Bu nedenle grip aşısı da her yıl tekrarlanmalıdır. Sekiz yaşından küçük çocuklara ilk defa bu aşı yapılıyorsa, bir ay ara verilerek ikinci doz yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda yine tek doz şeklinde uygulanır. Üç yaş altı çocuklarda ise yarım doz şeklinde tatbik edilir. Ancak, gebeliğin ilk üç ayında, yumurta alerjisi olanlarda ve altı aydan küçük bebeklere grip aşısı yapılmamalıdır.

Grip Aşısının Etkinliği

Bulunduğu yıldaki virüs türüne uyum sağlayan grip aşısı, uygulanan kişinin yaşı ve genel sağlık durumuna göre %70-90 arasında başarılı sonuçlar verir. Sağlıklı olan kişilerde gribe karşı korunmada %90 başarı yakalanabilir. Ancak, başka sistemik hastalıkları olan kişilerde koruyuculuğu azalmakta, fakat grip aşısının yapılmış olması grip hastalığının komplikasyonlarının daha hafif geçmesine neden olmaktadır. Grip aşısı uygulandıktan sonra 10-14 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle bu süreçte gripten korunmak önemlidir.

Grip Aşısının Yan Etkileri

Grip aşısı olan kişilerin yaklaşık %15-20 kadarında, aşı bölgesinde kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşabilir. Bunun dışındaki yan etkiler nadiren görülür. Bunlar arasında kas ağrısı, halsizlik ve ateş bulunur. Bu yan etkiler aşının yapılmasından 6-12 saat sonra etkili olmaya başlar ve 1-2 gün içinde sorunsuz bir şekilde ortadan kalkar. Bazı kişilerde grip aşısına karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Aşının bir sağlık merkezinde yapılması tavsiye edilir. Tatbik edilecek grip aşıları +2 ile +8 derece arasında muhafaza edilmiş olmalı ve yapılacak yıla ait olmalıdır. Bazen grip aşısı olan kişiler hemen ardından grip hastalığına yakalanabilir. Bunun aşıyla bir ilgisi yoktur çünkü içeriği inaktive olduğundan, virüs içermez ve ölü bir aşıdır. Tesadüfen kişiler grip hastalığına yakalanmıştır.

Grip Aşısının Zararlı Mıdır?

Grip hastalığından korunma amaçlı yapılan grip aşısının bazı yan etkileri olabileceği konusunda uzmanlar fikir birliği içindedir. Yapılan araştırmalarda grip aşısının felç etkisine neden olabilen Guillain-Barré sendromunun oluşmasına neden olabileceği belirlenmiştir. Hatta bazı ülkelerde aşıların toplatılması bile kararlaştırılmıştır. Buna rağmen grip aşısı, gripten korunmanın en önemli yoludur. İlk olarak riskli kişilere uygulanmalıdır. Herkes bağışıklık sistemini güçlendirmeli ve her türlü önlem alarak grip hastalığına yakalanmamaya çalışmalıdır. Bu tedbirler grip aşısı yapılsa da uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gribin Nedenleri Nelerdir?

Gribin Nedenleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Domuz Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Domuz Gribi Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Grip ve Öksürük

Bebeklerde Grip ve Öksürük

Sık Sık Grip Olmanın Nedenleri Nelerdir?

Sık Sık Grip Olmanın Nedenleri Nelerdir?

2 Aylık Bebekte Grip Belirtileri ve Tedavisi

2 Aylık Bebekte Grip Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Grip Nasıl Geçer?

Bebeklerde Grip Nasıl Geçer?

Güncel

Grip Kaç Günde Geçer?

Grip Kaç Günde Geçer?

Güncel

Grip Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Grip Çorbası Tarifi ve Malzemeleri